Personal Data Protection Notice for UMW Grantt International Sdn. Bhd.

UMW Grantt International Sdn. Bhd. (“UMWG”) respects and is committed to the protection of your personal data and your privacy. This Personal Data Protection Notice (“Notice”) explains how we collect and handle your personal data in accordance with the Malaysian Personal Data Protection Act 2010 (“Act”). Please note that UMWG may amend this Notice at any time without prior notice and any such amendment will be notified via our website or by email.

1. Personal Data

1.1 Type of personal data

  • Personal data means any information which relates to you and which was collected or provided to UMWG for the purposes stated in Section (2) below.
  • Personal data may include your name, contact details, address, identification card number, financial and banking account details, closed circuit television (“CCTV”) or security recordings, images (photographs and video recordings), location tracking or global positioning system (“GPS”) information.

1.2 Source of personal data

1.2.1 Customer or potential customer: UMWG collects your personal data directly from you or indirectly from third parties, your employer or searches carried out or information obtained from any regulatory or credit reporting agency. For example:

  • when you contact us directly through UMWG’s authorised dealers, distributors and / or branches;
  • when you contact us directly through UMWG’s website and / or customer service team, for example, upon enquiry of our products and / or services;
  • through marketing activities or events, for example surveys conducted at road shows, exhibitions and / or business card collections via fish bowl method;
  • through third parties such as our business partners and / or your agents;
  • through regulatory authorities; and
  • through cookies from the use of UMWG’s website.

1.2.2 Dealer, vendor, supplier or service provider: UMWG collects your personal data directly from you or indirectly from your third parties, your employer or searches carried out or information obtained from any regulatory or credit reporting agency. For example:

  • when you contact us directly in relation to any commercial transactions;
  • when tendering for projects;
  • when you send us completed enquiry and / or credit application forms;
  • when we are assessing your creditability;
  • through third parties such as our business partners; and
  • through cookies from the use of UMWG’s website.

1.2.3 Obligatory personal data

  • All information requested from you is obligatory to be provided by you unless stated otherwise.
  • Should you fail to provide the obligatory information, we may be unable to:
    1. provide you with the relevant product or services requested for; or
    2. process the relevant commercial transactions.

2. Purposes for collecting and further processing (including disclosing) your personal data

2.1 Customer or potential customer: Your personal data is collected and further processed as required or permitted by law and to give effect to your requested commercial transaction, including the following:

  • to process your order to purchase our products and / or services;
  • to provide you with the services or information requested;
  • to contact you regarding product information, services, upcoming events, promotions, advertising, marketing and commercial materials which we feel may interest you upon your request*;
  • to provide you with after-sales services;
  • for UMWG’s internal records management;
  • to carry out market analysis and research and customer profiling to gauge the market trends;
  • to provide you with customer support;
  • to facilitate your participation in any contest, event and / or membership programme;
  • to ensure that the content of UMWG’s website is presented in the most effective manner for you and for your computer and / or device;
  • to improve the quality of UMWG’s products and /or services;
  • to provide assistance on your loan application and / or insurance related matters in relation to the purchase of our products;
  • to operate our premises in a manner which is physically safe, secure and befitting of health and safety requirements;
  • to support the business, financial and risk monitoring, planning and decision making of UMWG;
  • for internal investigations, audit or security purposes; and
  • to comply with UMWG’s legal and regulatory obligations in the conduct of its business.
    *You may opt-out from receiving such marketing or promotional material at any time. You may select the “unsubscribe” option provided in UMWG’s email blasts / short message services (“SMS”) blasts or you may contact UMWG at the details provided in Section (6) below.

2.2 Dealer, vendor, supplier or service provider: Your personal data is collected and further processed as required or permitted by law and to give effect to the requested commercial transaction, including the following:

  • to administer and give effect to the commercial transaction (such as dealership agreement, tender award, contract for service and / or consignment agreement);
  • to provide you with dealer support (for dealers);
  • to process your credit account application;
  • to assess your credit worthiness;
  • to process any payment related to the commercial transaction;
  • for internal investigations, audit or security purposes;
  • to comply with UMWG’s legal and regulatory obligations in the conduct of its business;
  • to support the business, financial and risk monitoring, planning and decision making of UMWG and the UMW Group of Companies;
  • to ensure that the content from our website is presented in the most effective manner for you and for your computer and / or device; and
  • for UMWG’s internal records management.

3. Disclosure or transfer of personal data (within or outside of Malaysia)
Your personal data provided to us may be disclosed to the following classes of third parties (within or outside of Malaysia) as required under the law or pursuant to relevant contractual relationship (for example, where we appoint third party service providers) or for the purposes or directly related to the purposes stated in Section (2) above:

  • entities within UMW Holding Berhad group of companies (including related companies, subsidiaries, holding companies, associated companies and outsourcing partners);
  • potential or actual purchasers, successors-in-title of the business or share (wholly or in part) of UMWG (including their advisers and representatives) as a result of a potential, proposed or actual sale of business, disposal, acquisition, merger or re-organisation;
  • UMWG authorised dealers, UMWG distributors and UMWG lubricants suppliers;
  • our business partners such as insurance companies, banks and financial institutions;
  • government departments or agencies, statutory authorities and industry regulators;
  • any person to whom we are compelled or required to do so under law or in response to a competent or government agency;
  • law enforcement agencies; and
  • third parties appointed by us to provide services to us or on our behalf (such as auditor, lawyer, company secretary, service providers, printing company, telecommunications company, contractor, events and training organisers and other advisers).

4. Websites

4.1 Links to other sites
Links to other sites may be provided on UMWG’s website for your convenience and information. These sites may have their own privacy statement and UMWG do not control, recommend or endorse these sites and UMWG will not be held responsible for these sites or their contents. As such, UMWG encourages you to read the privacy policies of these sites.

4.2 Location enabled products or applications
Location enabled products or applications transmit your location information to us. UMWG will not use the information sent or provided by you for any other purposes other than to provide the services you requested. Location enabled features are opt-in and you have control over your participation and can turn these services off at any time or uninstall them.Some mobile applications will utilise Google Analytics (or a similar tool) to help UMWG better serve you through improved products, services and revisions to the mobile applications. The information collected will not allow UMWG to identify you. It may, however, let us know anonymously, the services and products most searched by you within the application as well as device type used and your country of origin.

4.3 Cookies
In processing your information, cookies, which is a text file placed into the memory of your computer, may be used. UMWG is able to use these cookies to identify you. UMWG may be able to collect the following information during your visit to our website and / or the fully qualified domain name from which you accessed our site, or alternatively, through your internet protocol (“IP”) address:

4.3.1 the date and time in which you accessed our website;

4.3.2 the URL of any webpage from which you accessed our website; and

4.3.3 the web browser which you are using and the pages which you have accessed.

Some websites may require you to provide a limited amount of information in order to obtain the services you requested (i.e. name, email address, contact number). This personal data will only be used for its intended purpose only, i.e. to respond to your message or deliver the requested service.

5. Right to access and correct personal data

  • You have the right to access and correct your personal data held by us. We will make every endeavour to ensure your personal data is accurate and up-to-date therefore we ask that if there are any changes to your information you should notify us directly via the contact details provided in Section (6) below.
  • If you would like to access your personal data, please refer to our standard data access form and send us the completed form or query to the contact details in Section (6) below. If you would like to correct your personal data, please contact us at the details provided in Section (6) below.

6. Limiting the processing of personal data, further enquiries and complaints
If:

6.1 you would like to obtain further information on how to limit the processing of your personal data; or

6.2 you would like to make an enquiry or have any requests in respect of your personal data;

you may write to us at umwgpdpa@umw.com.my or call our Customer Relations Executive at 03-5163 5492.

7. Conflict
In the event of any conflict between this English language Personal Data Protection Notice and its corresponding Bahasa Malaysia Personal Data Protection Notice, the terms in this English language Notice shall prevail.

Notis Perlindungan Data Peribadi bagi UMW Grantt International Sdn. Bhd.

UMW Grantt International Sdn. Bhd (secara kolektif “UMWG”) menghormati dan komited untuk melindungi data peribadi anda dan privasi anda. Notis Perlindungan Data Peribadi (“Notis”) ini akan menjelaskan bagaimana kami mengumpul dan mengendalikan data peribadi anda mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 Malaysia (“Akta”). Sila ambil perhatian bahawa UMWG boleh meminda Notis ini pada bila-bila masa tanpa notis terlebih dahulu dan akan sebarang pemindaan akan dimaklumkan melalui laman web kami atau emel.

1. Data Peribadi

1.1 Jenis data peribadi

  • Data peribadi bermakna sebarang maklumat yang berkaitan dengan anda dan yang dikumpul atau dibekalkan kepada UMWG bagi tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam Seksyen (2) di bawah.
  • Data peribadi boleh termasuk nama anda, butir-butir perhubungan, alamat, nombor kad pengenalan, butir-butir kewangan dan perbankan, rakaman-rakaman televisyen litar tertutup (“CCTV”) atau sekuriti, imej (gambar dan rakaman video), penjejakan lokasi atau maklumat sistem kedudukan global (“GPS”).

1.2 Sumber data peribadi

1.2.1 Pelanggan atau bakal pelanggan: UMWG mengumpul data peribadi anda secara langsung daripada anda atau secara tidak langsung daripada pihak-pihak ketiga, laman web UMWG atau carian-carian yang dijalankan atau maklumat yang diperolehi daripada mana-mana agensi-agensi kawalselia atau agensi-agensi laporan kredit. Seperti contoh:

  • apabila anda menghubungi kami secara terus melalui peniaga-peniaga yang diberikuasa, pengedar-pengedar dan / atau cawangan-cawangan UMWG;
  • apabila anda menghubungi kami secara terus melalui laman web UMWG dan / atau pasukan khidmat pelanggan, seperti contoh, melalui pertanyaan tentang produk-produk dan / atau perkhidmatan-perkhidmatan kami;
  • melalui aktiviti-aktiviti pemasaran atau acara-acara, seperti contoh, kajiselidik-kajiselidik yang dijalankan di pameran-pameran bergerak, pameran-pameran dan /atau pengumpulan kad perniagaan melalui kaedah balang ikan;
  • melalui pihak-pihak ketiga seperti rakan-rakan kongsi perniagaan kami dan / atau agen-agen anda;
  • melalui pihak-pihak berkuasa kawalselia; dan
  • melalui cookie daripada penggunaan laman web UMWG.

1.3 Pengedar, vendor, pembekal atau penyedia perkhidmatan: UMWG mengumpul data peribadi anda secara langsung atau secara tidak langsung daripada pihak-pihak ketiga, majikan atau carian-carian yang dijalankan atau maklumat yang diperolehi daripada mana-mana agensi-agensi kawalselia atau agensi-agensi laporan kredit). Seperti contoh:

  • apabila anda menghubungi kami secara terus berkenaan dengan mana-mana transaksi komersial anda;
  • apabila anda tender untuk projek-projek;
  • apabila anda menghantar kepada kami pertanyaan yang lengkap dan / atau borang-borang permohonan kredit;
  • apabila kami menilai kredibiliti anda;
  • melalui pihak-pihak ketiga seperti rakan-rakan kongsi perniagaan kami; dan
  • melalui cookie daripada penggunaan laman web UMWG.

1.4 Data peribadi wajib

  • Semua maklumat yang diminta daripada anda adalah wajib untuk anda bekalkan melainkan dinyatakan sebaliknya.
  • Sekiranya anda gagal untuk membekalkan maklumat wajib, kami mungkin tidak akan dapat:
    1. membekalkan anda dengan produk yang relevan atau perkhidmatan-perkhidmatan yang diminta;atau
    2. memproses transaksi komersial tersebut.

2. Tujuan-tujuan pengumpulan dan pemprosesan lanjut (termasuk pendedahan) data peribadi anda

2.1 Pelanggan atau bakal pelanggan: Data peribadi anda akan dikumpul dan selanjutnya diproses sebagaimana yang diperlukan atau dibenarkan oleh undang-undang dan untuk memberi kesan kepada transaksi komersial yang diminta, termasuk yang berikut:

  • untuk memproses pesanan anda untuk membeli produk-produk dan / atau perkhidmatan-perkhidmatan kami;
  • untuk membekalkan anda dengan perkhidmatan-perkhidmatan atau maklumat yang diminta;
  • untuk menghubungi anda tentang maklumat produk, perkhidmatan-perkhidmatan, acara-acara akan datang, promosi-promosi, pengiklanan, pemasaran dan bahan-bahan komersial yang kami rasa dapat menarik minat anda (atas permintaan anda)*;
  • untuk membekalkan anda dengan perkhidmatan selepas jualan;
  • untuk pengurusan rekod-rekod dalaman UMWG;
  • untuk menjalankan analisis pemasaran dan penyelidikan dan pemprofilan pelanggan untuk mengukur aliran pasaran;
  • untuk membekalkan anda dengan sokongan pelanggan;
  • untuk memudahkan penyertaan anda dalam mana-mana pertandingan, acara dan / atau program keahlian;
  • untuk memastikan bahawa kandungan laman web UMWG dipamerkan dalam cara yang paling berkesan untuk anda dan komputer dan / atau peranti anda;
  • untuk meningkatkan kualiti produk-produk dan / atau perkhidmatan-perkhidmatan UMWG;
  • untuk membekalkan bantuan ke atas permohonan pinjaman anda dan / atau perkara-perkara berkaitan dengan insuran berkenaan dengan pembelian produk-produk kami;
  • untuk mengendalikan premis-premis kami dalam suatu cara yang selamat secara fizikal, terjamin dan bersesuaian dengan keperluan-keperluan kesihatan dan keselamatan;
  • untuk menyokong perniagaan, pemantauan kewangan dan risiko, perancangan dan membuat keputusan untuk UMWG;
  • untuk penyiasatan dalaman, audit atau tujuan-tujuan sekuriti; dan
  • untuk mematuhi obligasi-obligasi undang-undang dan kawal selia UMWG dalam perjalanan perniagaannya.
    *Anda boleh memilih keluar daripada menerima bahan-bahan pemasaran atau promosi sebegitu pada bila-bila masa. Anda boleh memilih pilihan “unsubscribe” yang dibekalkan dalam bagas emel / bagas khidmat pesanan ringkas (“SMS”) atau anda boleh menghubungi UMWG melalui butir-butir yang dibekalkan dalam Seksyen (6) di bawah.

2.2 Pengedar, vendor, pembekal atau penyedia perkhidmatan: Data peribadi anda akan dikumpul dan selanjutnya diproses sebagaimana yang diperlukan atau dibenarkan oleh undang-undang dan untuk memberi kesan kepada transaksi komersial yang diminta, termasuk yang berikut:

  • untuk mengurus dan memberi kesan kepada transaksi komersial (seperti perjanjian pengedar, anugerah tender, kontrak untuk perkhidmatan dan / atau perjanjian konsainan);
  • untuk membekalkan anda dengan sokongan pengedar (untuk pengedar);
  • untuk memproses permohonan akaun kredit;
  • untuk memproses kelayakan kredit;
  • untuk memproses mana-mana bayaran berkenaan dengan transaksi komersial;
  • untuk penyiasatan dalaman, audit atau tujuan-tujuan sekuriti;
  • untuk mematuhi obligasi-obligasi undang-undang dan kawal selia UMWG dalam perjalanan perniagaannya;
  • untuk menyokong perniagaan, pemantauan kewangan dan risiko, perancangan dan membuat keputusan untuk UMWG;
  • untuk memastikan bahawa kandungan laman web kami dipamerkan dalam suatu cara yang paling berkesan untuk anda dan untuk komputer dan / atau peranti anda; dan
  • untuk pengurusan rekod-rekod dalaman UMWG.

3. Pendedahan atau pemindahan data peribadi (di dalam atau luar Malaysia)Data peribadi anda boleh didedahkan atau dipindahkan kepada kelas-kelas pihak ketiga yang berikut (di dalam atau luar Malaysia) sebagaimana yang diperlukan di bawah undang-undang atau berikutan dengan hubungan kontraktual yang relevan (seperti contoh, di mana kami melantik penyedia-penyedia perkhidmatan pihak ketiga) atau untuk tujuan-tujuan seperti yang dinyatakan dalam Seksyen (2) di atas atau berkaitan dengan tujuan-tujuan tersebut secara langsung:

  • entiti-entiti dalam UMW Holdings Berhad group of companies (termasuk syarikat-syarikat berkaitan, anak-anak syarikat, syarikat-syarikat induk, syarikat-syarikat bersekutu dan rakan-rakan kongsi khidmat luaran;
  • pembeli-pembeli dan pengganti-pengganti hak milik yang sebenar atau berpotensi perniagaan atau saham UMWG (secara keseluruhan atau hanya sebahagiannya) (termasuk penasihat-penasihat / wakil-wakilnya) sebagai akibat daripada satu penjualan perniagaan, pelupusan, perolehan, penggabungan atau penyusunan semula yang berpotensi, dirancang atau sebenar;
  • pengedar-pengedar diberikuasa UMWG, pengedar-pengedar UMWG dan pembekal-pembekal alat gantian UMWG;
  • rakan-rakan kongsi perniagaan kami seperti syarikat-syarikat insurans, bank-bank dan institusi-institusi kewangan;
  • bahagian-bahagian atau agensi-agensi kerajaan, pihak-pihak berkuasa statutori dan pengawal selia industri;
  • mana-mana orang yang mana kami adalah diwajibkan atau diperlukan di bawah undang-undang untuk berbuat demikian atau sebagai respons kepada satu agensi kompeten atau kerajaan;
  • agensi-agensi penguatkuasa undang-undang;
  • pihak-pihak ketiga yang kami lantik untuk membekalkan perkhidmatan-perkhidmatan kepada kami atau bagi pihak kami (seperti juruaudit, peguam, setiausaha syarikat, penyedia-penyedia perkhidmatan, syarikat percetakan, syarikat telekomunikasi, kontraktor, penganjur acara dan latihan dan penasihat lain).

4. Laman web

4.1 Pautan ke laman-laman web lain
Pautan-pautan ke laman-laman web lain mungkin dibekalkan dalam laman web UMWG untuk kemudahan dan maklumat anda. Laman-laman web ini mungkin mempunyai kenyataan privasi masing-masing dan UMWG tidak mengawal, mencadangkan atau menyokong laman-laman ini dan UMWG tidak akan bertanggungjawab ke atas laman-laman ini atau kandungan-kandungannya. Oleh itu, UMWG menggalakkan anda untuk membaca polisi-polisi privasi yang terdapat dalam laman-laman web ini.

4.2 Produk-produk atau aplikasi-aplikasi mengesan lokasi
Produk-produk atau aplikasi-aplikasi mengesan lokasi menyampaikan maklumat anda kepada kami. UMWG tidak akan menggunakan maklumat yang dihantar atau dibekalkan selain daripada tujuan untuk membekalkan anda dengan perkhidmatan-perkhidmatan yang anda minta. Fungsi pengesanan lokasi adalah pilih masuk dan anda mempunyai kawalan ke atas penyertaan anda dan boleh menutup perkhidmatan-perkhidmatan ini pada bila-bila masa atau menyahpasangkannya.Sesetengah aplikasi mudah alih akan menggunakan Google Analytics (atau alat yang serupa) untuk membantu UMWG melayan anda dengan lebih baik melalui produk-produk, perkhidmatan-perkhidmatan yang telah diperbaik dan semakan-semakan terhadap aplikasi mudah alih. Maklumat yang dikumpul tidak akan membolehkan UMWG untuk mengenalpasti anda. Ia mungkin, bagaimanapun, membolehkan kami mengenalpasti, tanpa nama, perkhidmatan-perkhidmatan dan produk-produk yang paling kerap anda cari melalui aplikasi dan juga jenis peranti yang digunakan dan negara asal anda.

4.3 Cookies

Dalam memproses maklumat anda, cookies, iaitu satu fail teks yang ditempatkan dalam ingatan komputer anda, mungkin digunakan. UMWG boleh menggunakan cookie ini untuk mengenalpasti anda. UMWG mungkin boleh mengumpul maklumat berikut semasa anda melayani laman web kami dan / atau nama domain berkelayakan penuh yang mana anda mengakses laman web kami, atau secara alternatif, melalui alamat protokol internet (“IP”) anda:

4.3.1 tarikh dan masa anda mengakses laman web kami;

4.3.2 URL bagi sebarang laman web yang mana anda mengakses laman web kami; dan

4.3.3 pelayar web yang anda guna dan laman-laman web yang telah anda akses.

Sesetengah laman-laman web mungkin memerlukan anda untuk membekalkan sebilangan maklumat untuk membolehkan anda menerima perkhidmatan-perkhidmatan yang diminta (i.e. nama, alamat emel, nombor perhubungan). Data peribadi ini hanya akan digunakan untuk tujuan-tujuan yang diingini sahaja, i.e. untuk membalas mesej anda atau membekalkan perkhidmatan-perkhidmatan yang diminta.

5. Hak untuk mengakses dan meminda data peribadi

  • Anda mempunyai hak untuk mengakses dan meminda data peribadi anda yang kami pegang. Kami akan melakukan sedaya upaya untuk memastikan data peribadi anda adalah tepat dan terkini dan justeru itu, kami meminta agar anda memaklumkan kepada kami secara terus melalui butir-butir perhubungan yang dibekalkan dalam Seksyen (6) di bawah sekiranya terdapat sebarang perubahan kepada maklumat anda.
  • Jika anda ingin mengakses data peribadi anda, sila rujuk kepada borang-borang akses data standard kami dan hantar borang yang telah dilengkapkan atau pertanyaan kepada butir-butir perhubungan yang dibekalkan dalam Seksyen (6) di bawah. Jika anda ingin meminda data peribadi anda, sila hubungi kami mengikut butir-butir yang dibekalkan dalam Seksyen (6) di bawah.

6. Mengehadkan pemprosesan data peribadi, pertanyaan lanjut dan aduan

Sekiranya:

6.1  anda ingin mendapatkan maklumat lanjut tentang cara untuk mengehadkan pemprosesan data peribadi anda; atau

6.2 anda mempunyai sebarang pertanyaan atau sebarang permintaan tentang data peribadi anda;

anda boleh menghubungi kami melalui emel umwgpdpa@umw.com.my atau memanggil Eksekutif Perhubungan Pelanggan kami di 03-5163 5492.

7. Konflik
Dalam keadaan berlakunya sebarang konflik antara Notis Perlindungan Data Peribadi ini dalam Bahasa Inggeris dengan Notis Perlindungan Data Peribadi ini dalam Bahasa Malaysia yang sepadan dengannya, terma-terma Notis dalam Bahasa Inggeris akan mengatasinya.